Twee reuzenaronskelken bloeien in Meise

Plantentuin Meise beleeft deze week een unicum. Maar liefst twee reuzenaronskelken zijn tegelijk in bloei gekomen.

De bloei van de reuzenaronskelk is op zich al een bijzondere gebeurtenis. Een unieke gelegenheid dus voor bezoekers van de Belgische plantentuin om twee reuzenaronskelken tegelijk in bloei te zien. De eerste meet 143 cm, de tweede is 131 cm groot.

Stinkbloem

De reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum), in de volksmond ook stinkbloem of penisplant genoemd, is een zeldzame plant die met uitsterven wordt bedreigd in zijn oorsprongsgebied, de tropische regenwouden van Sumatra.

De plant doet de naam ‘reuzen’ alle eer aan, want het gaat hier om de grootste ‘bloem’ ter wereld. Deze keer zal de eerste plant eerder een dwergreuzenaronskelk zijn, van ‘amper’ 143 cm groot. Zeker als je dit vergelijkt met één van de exemplaren die in 2013 een recordhoogte haalde van 244 cm.

Bedorven vlees

De bezoekers kunnen 72 uur genieten van de bloei van een reuzenaronskelk. Dit is hoelang de bloei duurt. Het is een visueel- en geurspektakel. De typische geur van bedorven vlees begint zich vanaf het moment dat het schutblad zich opent, te verspreiden in de tropische, warme en vochtige sfeer van de serre en is de eerste avond het sterkst.

Daarom blijft Plantentuin Meise twee avonden open tot 22 uur, op 10 april en 11 april.  Vanaf de derde dag begint de bloem te verwelken.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties