Utrecht Centrum ‘icoon duurzame herontwikkeling’

Utrecht Centrum is geselecteerd als ‘icoon voor duurzame herontwikkeling’ door het Europese Climate-KIC programma ‘Smart Sustainable Districts’. Naast Utrecht is het Queen Elisabeth Olympic Park in Londen geselecteerd.

Dit biedt Utrecht de mogelijkheid om, samen met districten in Londen, Berlijn, Kopenhagen, Gotenburg en Parijs, het thema duurzaamheid stevig te verankeren in de herontwikkelingsambities in het stationsgebied fase II.

Utrecht Centrum moet een toonbeeld worden van duurzame en gezonde verstedelijking: minder verkeer, klimaat- en energieneutrale bouw, kundig waterbeheer en vergroening moeten voor een prettige verblijfsplek zorgen.

Dat staat in de Toekomstvisie Utrecht Centrum waarmee het college de aftrap geeft voor de tweede ontwikkelfase voor het Stationsgebied.

Healthy urban boost
Deze visie is samengesteld op basis van gesprekken met de stad in 2014, de ambities van het college op het gebied van een gezonde toekomst voor de stad en de wetenschap hoe mensen straks in steden leven en werken.

„De stad krijgt een healthy urban boost. We gaan nu grote stappen maken voor een gezonde toekomst”, vertelt Victor Everhardt, wethouder Stationsgebied. ,,We maken ruimte voor vernieuwing, want de stad groeit verder. Daarom kiezen we voor duurzame stedelijke vernieuwing en zetten we Utrecht internationaal op de kaart.”

Bekijk een filmpje over de herontwikkeling van het Utrechtse stationsgebied.