VHG lanceert interactieve Plantenkennistrainer

VHG Branche-opleiding lanceerde dinsdag in Hardenberg een nieuwe tool om plantenkennis te trainen via smartphone, tablet of pc. De Plantenkennistrainer is bedoeld voor hoveniers in opleiding, maar ook ervaren hoveniers kunnen er hun kennis mee onderhouden.

Kennis van de bodem en beplanting is een essentieel onderdeel van het hoveniersvak en maakt een belangrijk deel uit van de VHG Branche-opleiding. Maar het leren van alle namen, kenmerken en toepassingen is lastig. Bovendien valt het vaak niet mee om de kennis bij te houden.

Om daarbij te helpen is de Plantenkennistrainer ontwikkeld. Deze tool biedt de deelnemer iedere dag drie meerkeuzevragen over planten. De uitslag is direct zichtbaar en de scores worden bijgehouden zodat collega’s en leerlingen hun prestaties onderling kunnen vergelijken. Bij elke vraag is ook meer informatie over de betreffende plant te raadplegen.

Eigentijds
„Het is een eigentijdse en plezierige manier van leren”, zegt VHG-beleidsadviseur Jeroen Zijlmans. „Met deze trainer leer je sneller en je onthoudt het ook beter.” Zijlmans benadrukt dat de tool geen vervanger is van levend materiaal. „Het is een aanvulling op het onderwijsprogramma, maar wel een belangrijk hulpmiddel.”

De inhoud van de applicatie is gevuld met ruim 300 herkenningsvragen die zijn gebaseerd op de leerstof van de opleiding Aankomend Hovenier. Na de zomer van 2016 wordt de database uitgebreid met een breder assortiment en vragen over toepassingen en onderhoudsmaatregelen.