VHG-leden zamelen 150 kubieke meter taxussnoeisel in

De VHG-lidbedrijven die deze zomer hebben meegedaan aan de actie ‘Vergroot de Hoop’ hebben bijna 150 kubieke meter taxussnoeisel verzameld. Daarmee maken zij evenzovele chemokuren mogelijk voor kankerpatiënten.

Bovendien doneert initiatiefnemer Stichting Vergroot de Hoop per ingezamelde kuub een bedrag aan een organisatie of instelling die werkt rond kankerpreventie, -behandeling of -bestrijding. Deze hoeveelheid taxus is goed voor een bedrag van ruim €7000. VHG heeft ook voor volgend jaar haar medewerking toegezegd.

Totaal is dit jaar ruim 256.000 kg taxussnoeisel ingezameld via 245 gemeenten die inzamelpunten openstelden. Dit snoeisel van de Taxus baccata bevat een belangrijke grondstof (baccatine) voor het maken van geneesmiddelen waarmee men tijdens chemotherapie kanker bestrijdt. De ingezamelde hoeveelheid is goed voor 2600 chemokuren.

Verdubbelen
In 2016 wil de stichting de opbrengst nog eens verdubbelen. „We nu al druk bezig om nog meer gemeenten aan te laten sluiten. En uiteraard zijn we erg blij dat we dan weer op de inzet van de hoveniers en groenvoorzieners kunnen rekenen”, aldus Nirmala Ramdien.

VHG heeft het voornemen om tijdig een sterke campagne in te zetten, om meer leden bij de actie te betrekken. De lidbedrijven kunnen zich aanmelden voor snoeiwerk bij particulieren of op begraafplaatsen, zelf snoeisel doneren of fungeren als inzamelplaats voor snoeisel in hun gemeente

„Zij laten daarmee zien dat zij maatschappelijk betrokken zijn”, aldus VHG-voorzitter Rien van der Spek. „In plaats van het afval naar de vuilstort te brengen waar ze ervoor moeten betalen, krijgt het snoeisel nu een zeer nuttige toepassing. Bovendien kunnen de leden met het promoten van snoeiwerk in hun regio ook nieuwe klanten winnen.” De branchevereniging ondersteunt haar leden tijdens de actie met informatie en diverse promotiemiddelen.

Lees ook het artikel in Tuin en Landschap 26/27 over de inzamelingsactie

VHG-voorzitter Rien van der Spek neemt de cheque met de donatie in ontvangst uit handen van Nirmala Ramdien van Stichting Vergroot de Hoop.