VHG presenteert Handleiding Groene Schoolpleinen

Bij OBS Prinses Catharina-Amalia in Den Haag is maandag de VHG-Handleiding Groene Schoolpleinen gepresenteerd. Het boekwerk is bedoeld voor hoveniers die aan de slag willen met het vergroenen van schoolpleinen in hun regio.

„Met deze handleiding proberen we de natuur dichter bij de gebruiker te brengen, in dit geval dus kinderen”, aldus VHG-directeur Egbert Roozen. „Tegelijkertijd voegen we een innovatie toe aan het groene vak. Het draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen op allerlei terreinen. Op een groen schoolplein kunnen kinderen van alles ontdekken, niet alleen over natuur, maar ook over bewegen en spelen.”

Groen en gezondheid
Met de handleiding sluit VHG ook aan bij het Nationaal Programma Preventie ‘Alles is Gezondheid’. „Als groene branche onderschrijven we het belang van groen voor de gezondheid van mensen. Natuur kan een belangrijke rol spelen in de oplossingen van hedendaagse problemen, zoals het feit dat steeds meer mensen in een stedelijke omgeving wonen en steeds meer kinderen overgewicht of gedragsproblemen hebben.”

Verantwoordelijkheid
Het groene schoolplein van OBS Prinses Catharina-Amalia is ontworpen op basis van ideeën die leerlingen zelf hebben aangedragen zoals een moestuin, een doolhof, een zandspeelplaats en een wilgentunnel.

„We hebben ongeveer twee jaar de tijd genomen om samen met de kinderen plannen te maken en financiering te vinden”, vertelt directeur Zina Heikamp.

„Het was de moeite waard. Het spelen is nu veel leuker. Er valt van alles te doen, te ontdekken en te leren. Elk leerjaar heeft de verantwoordelijkheid over een deel van het plein. Daar zorgen de kinderen voor het onderhoud. Zo wordt het plein steeds meer een stukje van henzelf.”

Egbert Roozen (r) presenteerde samen met VHG-voorzitter Rien van der Spek de handleiding Groene Schoolpleinen aan Sonja Bleuland, hoofd programmabureau Alles is Gezondheid, schooldirecteur Zina Heikamp en Menno Weverling van Weverling Groenprojecten die het groene schoolplein heeft aangelegd.