VNG pleit voor meer financiële mogelijkheden gemeenten

De tekorten van het Rijk nemen af, maar bij gemeenten groeien ze juist. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat gemeenten daarom zelf meer financiële keuzemogelijkheden moeten krijgen.

Een bezuiniging op het Gemeentefonds is geen korting op gemeenten, maar op echte mensen. Dat zegt VNG-voorzitter Jan van Zanen in reactie op de kabinetsplannen voor volgend jaar. De VNG vreest dat het zoet voor veel mensen uiteindelijk een bitter randje heeft, omdat het kabinet blijft bezuinigen op het budget voor gemeenten.

Tekorten gemeenten groeien
De tekorten van het Rijk nemen af, maar bij gemeenten groeien ze juist. De omvang van het Gemeentefonds is onvoorspelbaar geworden en bovendien doet het Rijk regelmatig een greep in de gemeentekas. En dat terwijl de echte bezuinigingen in het sociaal domein sowieso pas voelbaar worden vanaf 2016, als het overgangsrecht van mensen afloopt.

Nieuwe bezuinigingen komen daar hard bovenop en gaan ten koste van voorzieningen dichtbij inwoners. Van Zanen: „Het kabinet heeft begrijpelijkerwijs vastgehouden aan de lastenverlichting voor inwoners, maar het heeft afgezien van de hervorming van het belastingstelsel. Dat wreekt zich op de begrotingen van gemeenten en dat is bitter.”

Evenwicht herstellen
De VNG vindt dat het kabinet met deze Rijksbegroting eens te meer aantoont dat het nodig is dat gemeenten zelf meer financiële keuzemogelijkheden krijgen. De commissie-Rinnooy Kan heeft daartoe in juni concrete voorstellen gepresenteerd.

Van Zanen: „Wat we nodig hebben is evenwicht, in de huishouding van gemeenten en zeker ook in de verhoudingen tussen gemeenten en het Rijk. Er is een grote urgentie om dat evenwicht terug te brengen, zodat gemeenten datgene kunnen blijven doen wat op lokaal niveau nodig is op het gebied van werk en zorg, veiligheid, wonen en onze openbare ruimte.”

Een motie van D66 en SGP om belastingen van het Rijk naar gemeenten te verschuiven, is donderdag door de Tweede Kamer verworpen.