VNG wil gesprek met FNV over arbeidsvoorwaarden SW

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil afspraken maken over de arbeidsvoorwaarden van deelnemers in de sociale werkvoorziening. Dat schrijft VNG in een brief aan FNV Overheid.

Deze afspraken moeten gaan over inzetbaarheid en werkzekerheid van de deelnemers. De VNG ziet geen ruimte voor loonafspraken boven het minimumloon. De vakbonden verzetten zich tegen het verlagen van bestaande salarissen naar het minimumloon en dreigen daarom met acties.

De VNG wil alleen afspraken maken over bredere inzetbaarheid en borging van de werkzekerheid voor deelnemers in de sociale werkvoorziening. „Goede afspraken in de cao kunnen zorgen voor borging van de werkzekerheid van deelnemers aan de sociale werkvoorziening, binnen of buiten de voorziening.”

Niet verantwoord
De Participatiewet maakt gemeenten, behalve voor deelnemers in de SW, verantwoordelijk voor alle mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Volgens de VNG is het daarom niet verantwoord om loonsverhogingen af te spreken alleen voor deelnemers in de sociale werkvoorziening. „Dat zou ten koste gaan van het budget dat gemeenten inzetten voor de doelgroep van de Participatiewet.”