Vader van Engelse rozen overleden

De internationaal befaamde Engelse rozenveredelaar David Austin (92) is overleden.

Tot zijn overlijden, dinsdag 18 december, was Austin gepassioneerd over rozen en bezig met de veredeling van nieuwe rassen, meldt David Austin Roses. In totaal heeft de veredelaar meer dan 240 rassen op zijn naam staan, voornamelijk tuinrozen, maar ook snijrozen.

De eerste roos die Austin op de markt bracht, was Constance Spry (’Ausfirst’) in 1961. In die tijd wilde echter niemand de roos verkopen, waarop de veredelaar het zelf ging doen. Dat was het begin van David Austin Roses, volgens het bedrijf het eerste plantenmerk ter wereld.

Diverse prijzen gewonnen

Later won Austin diverse prijzen met zijn rozen. Zo doopte de World Federation of Rose Societies (WFRS) Graham Thomas (’Ausmas’) in 2009 tot ’s werelds favoriete roos. De Royal Horticultural Society (RHS) bekroonde totaal 28 rozen van Austin met een Award of Garden Merit. De rozentuin in Albrighton, die tevens de collectie Engelse rozen bevat, ontving in 2015 de Award of Garden Excellence van de WFRS.

Austin heeft daarnaast diverse rozenboeken op zijn naam staan, waaronder The Heritage of the Rose (1988) en The English Roses (1993).

Twee jaar geleden bezocht De Boomkwekerij David Austin Roses in Albrighton, samen met de International Plant Propagators Society. De beroemde veredelaar was er toen zelf ook even bij, zie deze fotoserie.

Foto: David Austin Roses

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties