Vakgroep hoveniers zamelt snoeiafval in voor Kika

Verschillende hoveniersbedrijven van Vakgroep Hoveniers hebben snoeiafval van de taxusplant ingezameld. Opbrengst van de actie is €1.640 voor Stichting Kika.

De 36 leden van de Vakgroep Hoveniers uit Brabant komen regelmatig samen om kennis uit te wisselen. Tijdens deze bijeenkomsten is het idee ontstaan om zich gezamenlijk in te zetten tegen kinderkanker.

De vakgroepleden verzamelden 6.563 kg snoeiafval van taxus. Het jonge snoeiafval van de taxusplant bevat baccatine. Deze stof kan verwerkt worden tot medicijn voor chemotherapie.

Betrokkenheid
„Het is de eerste keer dat we collectief de handen ineen slaan voor een goed doel. Dat het meteen al zo’n mooi bedrag oplevert is ongelofelijk”, aldus Jonnie Michelbrink, voorzitter van Vakgroep Hoveniers.

„Dit resultaat stimuleert onze leden om volgend jaar een nog grotere bijdrage te kunnen leveren. Iedereen kent tegenwoordig wel iemand die tegen die verschrikkelijke ziekte moet vechten. Juist dát maakt de betrokkenheid groot.”

Kleine moeite
Mark van de Sande van hoveniersbedrijf Dicentra verzamelde met 1.880 kilo de meeste taxus. „Eigenlijk is het een kleine moeite. Het apart inzamelen is niet veel extra werk. Daarbij komt dat ik veel taxushagen mag knippen op een kerkhof. Een confronterender plek kan men zich niet bedenken.”

De leden van Vakgroep Hoveniers zijn vastberaden door te gaan met hun actie. „In 2015 hopen wij op nog meer snoeiafval. Daarmee willen wij ons steentje bijdrage om deze ziekte een halt toe te roepen”, aldus Jonnie Michelbrink.

Leden van de Vakgroep Hoveniers uit Brabant met de cheque voor Stichting Kika.