Veel nieuwe regelgeving op gebied van mobiele machines

Ondernemers in de groensector moeten zich bewust zijn van de veranderende regelgeving op gebied van voertuigen. Dat zei Theo Vuling van brancheorganisatie Fedecom woensdag op GroenTechniek Holland.

Tijdens een bijeenkomst van de VHG over het T-rijbewijs wees Vuling hoveniers en groenvoorzieners erop dat er nog meer veranderingen op komst zijn, na de invoering van het T-rijbewijs.

Zo komt er een kentekenplicht voor alle trekkers en andere motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) die zich op de openbare weg begeven. Deze zal waarschijnlijk in 2017 worden ingevoerd.

Ook aanhangers moeten dan van een kenteken worden voorzien. Voor voertuigen tot 25 km/uur volstaat een wit kenteken op de aanhanger, bij voertuigen die harder dan 25 km/uur gaan, moet de aanhanger ook een eigen geel kenteken hebben.

Vrijstelling
Voertuigen die niet breder dan 1,30 m zijn, en geen trek- of hefinrichting hebben, zijn uitgezonderd van het T-rijbewijs en de kentekenplicht. Ook komt er een vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting voor trekkers en andere machines.

Verder komt er een apk-keuring voor trekkers die harder dan 40 km/uur gaan. Dit is onderdeel van Europese regelgeving. Ook wordt er gedacht aan een snelheidsverhoging voor ‘mobiele machines’ van 25 naar 40 km/uur.

Theo Vuling van Fedecom sprak tijdens de VHG-bijeenkomst op GroenTechniek Holland.