Veertien bedrijven in Nederland beschikken over Boomziektecertificaat

  Veertien bedrijven verspreid over Nederland hebben het Boomziektecertificaat van de Branchevereniging Organische Reststoffen BVOR om veilig zieke bomen te verwerken om verdere besmetting te voorkomen. Daarnaast zijn er 3 erkende transporteurs. Het Boomziektecertificaat dekt 4 boomziekten, namelijk de iepziekte, de kastanjebloedingsziekte, Phytophthora ramorum en Verticillium.

  De afgelopen jaren verspreidt de iepziekte zich dan wel minder snel, andere boomziekten die verspreidingsrisico met zich meebrengen zijn juist in opkomst. Adequate verwerking van deze boomziekten vermindert het risico op verdere verspreiding. Het certificeringssysteem van de BVOR is daarom bedoeld voor het verwerken van meerdere soorten ziek hout. Een overzicht van bedrijven die erkende verwerker zijn staat in het Register Boomziektecertificaat voor transporteurs en verwerkers. Hierin zijn de contactpersonen en adressen te vinden.

  Gecertificeerde bedrijven worden jaarlijks door een onafhankelijke derde partij ge-audit. Daarbij wordt onder andere gecontroleerd op de registratie van de aan- en afvoer van de houtstromen, de manier van opslag en tijdige verwerking van stobben, stammen en snoeihout. De ‘voorwaarden voor verwerking van ziek bomenhout’ vormen bij deze controles de basis.

  Aan het ontvangen van een Boomziektecertificaat is een aantal voorwaarden verbonden, namelijk beschikken over een vergunde inrichting voor de verwerking van organische reststromen,
  geschikte verwerkingsmethoden en kennis van (ziek) bomenhout.

  Voor partijen die iepenhout uitsluitend transporteren en niet verwerken heeft de BVOR het Certificaat voor het transport van (ziek) iepenhout ontwikkeld. De gecertificeerde bedrijven zijn daarmee erkend iepentransporteur. Het transportcertificaat is in het leven geroepen om de risico’s te minimaliseren die samenhangen met het vervoer en de verwerking van iepenhout dat bij een erkende verwerker is aangeleverd, maar nog niet onschadelijk is gemaakt.

  Alle informatie over de procedure voor certificatie en audits staat in het document Voorwaarden transporteurs ziek iepenhout 2016. Een overzicht van bedrijven die iepenhout mogen transporteren staat in het Register Boomziektecertificaat en transport iepenhout.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties