Veiligheidskeuringen van machines met 10% gestegen

Het aantal machineveiligheidskeuringen door erkende VA-keurbedrijven is in de eerste helft van dit jaar met 10% gestegen ten opzichte van het eerste half jaar van 2019. In totaal werden 93.938 keuringen uitgevoerd tegenover 84.770 vorig jaar.

VA-keur kent al jaren een stijgende lijn van het aantal uitgevoerde keuringen aan machines en apparaten. De verwachting is dat dit jaar uiteindelijk rond de 200.000 keuringen worden uitgevoerd.

Accu-aangedreven machines

Belangrijke trend binnen de keuringen is de toename van accu-aangedreven machines en apparaten ten opzichte van apparaten en machines met een verbrandingsmotor. Deze trend is in alle sectoren zichtbaar, maar het sterkste in de tuin- en parksector. De verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar verder zal toenemen.

De machine die het meeste wordt gekeurd is nog altijd de heftruck. Hiervan werden in de eerste helft van 2020 ruim 20.000 exemplaren gekeurd. Maar ook keuringen van hoogwerkers, verreikers, tractoren en grondverzetmachines laten een stijgende lijn zien.

Samen veilig doorwerken

VA-keur directeur Jelle Bartlema is tevreden dat ook tijdens de coronacrisis veiligheid en het laten keuren van machines aandacht krijgen. „Onze erkende VA-keurbedrijven zijn in staat gebleken om met genomen voorzorgsmaatregelen heldere afspraken te maken met hun klanten om zo de keurwerkzaamheden door te laten gaan. Daarbij heeft ook de checklist ‘Samen veilig doorwerken’ die door onze moederorganisatie Fedecom is opgesteld, een positieve rol gespeeld.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties