Tuin en Landschap Velopa presenteert circulaire bank van riet

Velopa presenteert circulaire bank van riet

0

Velopa presenteerde op de Dag van de Openbare Ruimte de circulaire bank waarmee ze eerder dit jaar de Upcycle City competitie van Almere heeft gewonnen. De bank is gemaakt van biocomposiet en roestvrijstalen elementen.

De bank is ontworpen door Feiko Withagen van Velopa.  Hij is gemaakt van biocomposiet (riet, hars en kalk), een milieuvriendelijk materiaal aldus de fabrikant. Het riet is een restmateriaal dat vrijkomt bij het beheer van de stad Almere, in plaats dat het wordt afgevoerd en wegrot waarbij er CO2 vrijkomt, wordt het nu verwerkt tot een hoogwaardig materiaal waarbij de CO2 wordt vastgelegd. De bank is opgebouwd uit verschillende modules, daarmee kan er qua opstelling gevarieerd worden.

Competitie Upcycle City

De Competitie Upcycle City is een initiatief van de Floriade 2022 en gemeente Almere. De gemeente heeft door TNO de afvalstromen van de stad en hun volumes in kaart laten brengen. Wat zijn de reststromen die vrijkomen bij het onderhoud en beheer van de stad? Een deel daarvan komt uit het openbaar groen. Met de competitie wil de gemeente het mogelijk maken dat innovatieve plannen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Miranda Vrolijk
Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

Reageer op dit artikel

avatar