‘Verbod op bestrijdingsmiddelen uitbreiden’

Greenpeace roept op tot een totaalverbod op drie neonicotinoïden die schadelijk zijn voor bijen en hommels. Op dit moment geldt een gedeeltelijk verbod.

EFSA, de Europese voedsel- en warenautoriteit, heeft in een nieuwe studie vastgesteld dat gebruik van thiamethoxam, clothianidine en imidacloprid ernstig gevaar oplevert voor bijen en andere bestuivende insecten.

Een in 2013 ingesteld gedeeltelijk verbod heeft volgens Greenpeace te weinig effect gehad op de toepassing van de pesticiden. In Nederland mag 85% van het gebruik van de stoffen gewoon blijven doorgaan. Zo is het toegestaan fruitboomgaarden na de bloei te sproeien, het middel in kassen of bij de aardappelteelt te gebruiken.

Serieuze bedreiging
Campagneleider Herman van Bekkem van Greenpeace: „EFSA stelt vast wat een overweldigende hoeveelheid wetenschappelijke studies eerder concludeerden: neonicotinoïden zijn een serieuze bedreiging voor bijen, hommels en wilde bijen en de toekomst van onze landbouw. De Europese Commissie moet de bestaande deelverboden op deze middelen uitbreiden en al het gebruik van deze gevaarlijke gifstoffen verbieden. Gifvrije alternatieven bestaan, zijn in de praktijk bewezen en Europese boeren moeten worden aangemoedigd deze te gebruiken.”

Uit recente cijfers van het Compendium voor de Leefomgeving blijkt dat de bijensterfte dit jaar met 18% weer boven het langjarig gemiddeld van 10% uitkomt. De laatste tien jaar is de bijensterfte wereldwijd toegenomen.