Verplicht trekkerrijbewijs half jaar uitgesteld

Het trekkerrijbewijs wordt hoogstwaarschijnlijk pas vanaf 1 juli 2015 verplicht. De invoering is een half jaar uitgesteld, meldt Cumela Nederland.

Oorspronkelijk zou het T-rijbewijs op 1 januari 2015 worden ingevoerd, maar hierover vindt nog overleg plaats tussen de ministeries van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu en de AOC-raad. Pas daarna kan de Eerste Kamer het wetsvoorstel behandelen.

Door het uitstel schuiven ook alle overgangstermijnen een half jaar op, aldus Cumela Nederland, brancheorganisatie voor bedrijven in groen, grond en infra. Bestuurders die alleen een trekkercertificaat hebben, moeten dit nu voor 1 juli 2016 omwisselen voor een T-rijbewijs.

Bestuurders die vóór 1 juli 1999 zijn geboren en geen autorijbewijs (B-rijbewijs) of trekkercertificaat hebben, hebben nu dus een half jaar langer de tijd om alsnog het trekkercertificaat te behalen. Cumela adviseert dit te doen, omdat de eisen voor het T-rijbewijs zwaarder zijn dan voor het trekkercertificaat.

Eerder werd bekend dat ook de kentekenplicht voor trekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid later zou worden ingevoerd dan gepland; op zijn vroegst pas in 2017.