Verplichte test en quarantaine bij inreizen internationale werknemers op komst

  Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel voor een verplichte coronatest én quarantaine voor alle inkomende reizigers waaronder dus ook internationale werknemers. Het wetsvoorstel, dat naar verwachting vanaf 1 mei in zal gaan, bepaalt dat reizigers die Nederland inreizen, ongeacht het vervoersmiddel, 10 dagen in quarantaine moeten en een negatieve test bij inreizen in Nederland moeten kunnen laten zien. Deze wet heeft een forse impact op het in- en uitreizen van internationale werknemers. LTO Nederland en de aangesloten vaktechnische en sectorale organisaties werken aan een alternatief.

  De quarantaine- en testverplichting gaat gevolgen hebben voor de instroom en het op en neer reizen naar het thuisland van internationale werknemers voor de teelt- en oogstwerkzaamheden. Niet alleen moeten zij bij het inreizen een negatieve testverklaring van maximaal 72 uur oud laten zien, ook moeten reizigers een digitale of schriftelijke quarantaineverklaring invullen. Met dit formulier geven zij aan dat ze én waar ze in quarantaine gaan. De quarantaineplicht duurt in principe 10 dagen. De quarantaineplicht kan alleen verkort worden tot 5 dagen als men op dag 5 negatief test.

  Alternatief voorstel van LTO

  LTO Nederland en de aangesloten organisaties vinden de quarantaineplicht begrijpelijk, maar zeer lastig werkbaar voor internationale werknemer én werkgever nu het seizoen op punt van beginnen staat. Werknemers komen immers om te werken en willen zeker geen 5 of meer dagen wachten voor ze aan het werk kunnen.

  LTO Nederland en de aangesloten organisaties hebben daarom gepleit voor een uitzondering en een alternatief aan de overheid aangereikt. Het voorstel is dat internationale werknemers onder voorwaarden vanaf dag 1 aan de slag kunnen. Naast de negatieve testverplichting moeten werknemers werken en wonen in vaste groepen (zogenaamde bubbels) op het bedrijf. Op de 5e dag kunnen werknemers vrijwillig een sneltest ondergaan en kunnen ze, bij een negatieve test ‘uit de bubbel’. Uiteraard dienen werknemers en werkgevers zich in alle gevallen te houden aan de algemene coronaregels en -adviezen.

  Tijdig aanmelden piekarbeiders

  Werkgevers die gebruik willen maken van de regeling piekarbeid moeten hun internationale werknemers uiterlijk binnen 5 dagen na start van het werk aanmelden bij BPL Pensioen. Hiervoor is een BSN-nummer vereist. Internationale werknemers zonder BSN-nummer moeten binnen die 5 dagen persoonlijk naar een RNI-kantoor om een BSN-nummer aan te vragen. Dat kan uiteraard niet in de quarantaineperiode.

  Daarom wordt aan BPL Pensioen gevraagd om gedurende de coronaperiode gebruik te kunnen maken van de zogenaamde coulanceregeling. Werknemers kunnen dan na de (verkorte) quarantaineperiode, bijvoorbeeld op dag 6 of 7, naar een RNI-loket reizen om een BSN-nummer te krijgen. Dat is veiliger voor hen, voor hun omgeving én voor de medewerkers van het RNI-loket.

  Ervaring opdoen in een pilot

  Bovenstaande werkwijze wordt in de praktijk getoetst. In deze pilot is nog ruimte voor maximaal 3 bedrijven. Mocht jij mee willen doen dan kun je je aanmelden bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw door een e-mail te sturen naar info@werkgeverslijn.nl. Deelnemers aan de pilot krijgen voorrang bij het RNI loket.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties