Vertrouwen

  Het consumentenvertrouwen is in april gedaald van -2 naar -22, de grootste daling ooit. Nog nooit zijn consumenten zo negatief geweest over de economie als afgelopen maand. Schattingen over de krimp van onze economie lopen uiteen van -5% tot -10%. Maar dat het flink omlaag gaat de komende tijd, daar is iedereen het wel over eens. Ook wereldwijd zijn de scenario’s van het IMF gitzwart.

  Op dit soort momenten, wanneer de hele wereld in brand lijkt te staan, moet ik altijd even aan mijn grootouders denken. Ze werden eind 19e eeuw geboren. Tijdens hun leven maakten ze twee Wereldoorlogen mee, overleefden de Spaanse griep van 1918-1920 en doorstonden de economische depressies van de jaren ’20 en ‘30.

  Toch wisten ze een gezin van zestien kinderen, waarvan mijn vader er één was, door al deze wereldbranden te loodsen. In de Hongerwinter van 1944 jaagde opa op konijnen in het bos. ’s Nachts viste hij op paling en hij onderhield een groentetuin buiten het dorp. Alle kinderen overleefden de oorlog die precies 75 jaar geleden ten einde kwam.

  Toen mijn grootouders op de leeftijd kwamen dat ze niet meer voor zichzelf konden zorgen, kwam tijdens de verhuizing naar het bejaardentehuis een koekblik tevoorschijn. Het blik zat vol met briefjes van honderd. Het bleek het geld te zijn dat ze ontvingen voor hun AOW. Ze hadden geen idee wat ze er mee moesten; ze bezaten toch alles wat ze nodig hadden? Die briefjes bewaarden ze maar in een koekblik onder het bed. Het was bij elkaar een flink bedrag.

  Houd vertrouwen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties