Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Vervanger Wet DBA niet eerder dan 2020

  Vervanger Wet DBA niet eerder dan 2020

  0

  Met de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) heeft het kabinet geprobeerd duidelijkheid te scheppen over de vraag wanneer er sprake is van een dienstbetrekking. In plaats van duidelijkheid leverde de wet juist veel onrust onder zzp’ers en opdrachtgevers op. Daarom zet het kabinet in op nieuwe wet- en regelgeving die naar planning per 1 januari 2020 in werking treedt.

  Dat betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Wel gaat het kabinet de mogelijkheden voor de handhaving van kwaadwillenden vanaf 1 juli 2018 verruimen.

  Bij kwaadwillenden handhaaft de Belastingdienst wel. Per 1 juli 2018 richt de handhaving zich niet langer alleen op de ernstigste gevallen, maar ook op de andere kwaadwillenden.  Het kabinet geeft hiermee gehoor aan de toenemende onvrede over mogelijke schijnzelfstandigheid bij voornamelijk de onderkant van de arbeidsmarkt.

  Dit schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

  Zekerheid bij zzp-er

  Ondernemers zijn huiveriger geworden met het dienst nemen van zzp-ers sinds de verklaring arbeidsrelatie (VAR) is ingeruild voor modelovereenkomsten. De wet DBA waarin deze modelovereenkomsten geregeld zijn, gaat dus weer de prullenbak in. Daarvoor in de plaats lijkt een soort opdrachtgeversverklaring te komen, waarin de zzp-er verklaart zelfstandig te werken. Zo’n verklaring geeft weer meer zekerheid dat ondernemers hun zaken goed op orde hebben bij aannemen van zzp-ers, volgens Hans Koehorst, specialist sociaaleconomisch beleid bij LTO Nederland. En dat ze niet achteraf geconfronteerd worden met alsnog terugbetalen van premies.

  Zolang nieuwe wetgeving uitblijft blijft het advies van de brancheorganisatie om gebruik te maken van de modelovereenkomst die LTO eerder overeen is gekomen met de Belastingdienst.

  Lees aanstaande vrijdag 16 februari in de Bloemisterij wat het kabinet nog meer voor tuinders in petto heeft wat betreft arbeidsmarktbeleid.

  Peter van Leth
  Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

  Reageer op dit artikel

  avatar