Veteran Tree Specialist examen in kasteeltuinen Arcen

Kasteeltuinen Arcen vormden op 9 september de examenlocatie voor de opleiding tot Veteran Tree Specialist. VETcert is een Europees certificeringssysteem voor specialisten in het beheer van veterane bomen. Dit zijn oude bomen vol gaten en holtes, maar ook vol leven. Deze bomen vragen een specifiek beheer, bijvoorbeeld vanwege hun cultuurhistorische, sociale en biodiversiteitswaarde. Kasteeltuinen Arcen is als locatie gekozen vanwege de historische bomen op het park.

Veteran Tree Specialist is een certificering die sinds augustus 2019 in heel Europa wordt uitgerold. Er zijn al examens geweest in het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Zweden en Spanje. Nu was Nederland aan de beurt voor het allereerste examen. Vijf Nederlanders en een Duitser namen eraan deel.

Het Vlaamse Natuurinvest/Inverde organiseert de examens in Nederland en België. Op termijn is het de bedoeling dat de examens in Nederland ook onder een Nederlandse vleugel zullen vallen. Frits Gielissen (OBTA De Linde), Nico d’Hamers (Pan Boombeheer) en Tom Joye (Natuurinvest) namen de examens af. Deze examinatoren legden eerder zelf het examen af in het buitenland en verzorgen nu de examens in Nederland en België.

Veteran Tree Specialist
De examenkandidaten onderzochten onder andere de Sequoiadendron giganteum in de kasteeltuinen.
Historische bomen in Kasteeltuinen Arcen

Kasteeltuinen Arcen vormde de examenlocatie voor Veteran Tree Specialist vanwege de mooie vergaderlocatie binnen en de tuinen met historische bomen voor het praktijkstuk van het examen. Voor het examen onderzochten de kandidaten de historische rode beuken en de mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) op het terrein. De bomen stammen uit de tweede helft van de 19e eeuw.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties