VHG ziet grote kansen in Europese Green Deal

Branchevereniging VHG ziet grote kansen in de Europese Green Deal die woensdag door Eurocommissaris Frans Timmermans is gepresenteerd. Concepten als ‘nature based solutions’ en natuurinclusief bouwen bieden aanknopingspunten voor de groene sector volgens VHG-directeur Egbert Roozen.

In de Green Deal worden diverse maatregelen gepresenteerd, die de uitstoot van CO2 moet terugdringen, het natuurlijk kapitaal moet versterken en mensen beschermen tegen klimaatrisico’s. Onder andere het begrip ‘nature based solutions’, waaraan VHG als expert binnen de Europese Commissie heeft meegewerkt, staat concreet in de tekst vermeld.

Levende Gebouw

VHG ziet een erkenning van de natuuroplossingen die, naast de techniek, bijdragen aan de kwaliteit van ons leefklimaat. In het hoofdstuk over gebouwen wordt bijvoorbeeld gesproken over de constructie, het gebruik en de renovatie van gebouwen. „Hier sluit VHG naadloos op aan met het concept van Het Levende Gebouw, waarin diverse aspecten van vergroening zijn uitgewerkt. Dit biedt kansen voor de ontwikkeling van onder andere groene multifunctionele daken en groene gevels.”

Biodiversiteit

Een ander belangrijk hoofdstuk gaat over biodiversiteit. In maart zal de Europese Commissie een nieuwe Biodiversiteitsstrategie lanceren. „Deze strategie gaat niet alleen over het beschermen van soorten, maar ook over de uitbreiding van de biodiversiteit in de stad. Ook hier liggen mooie kansen, die aansluiten op het VHG-concept van De Levende Tuin.” VHG is verder enthousiast over de plannen rondom opleiding en training, waarvan een verdere uitwerking zal volgen in de Skills Agenda.

De komende maanden vindt een concrete uitwerking van alle maatregelen plaats. „VHG benut, naast de eigen contacten, de lijnen van MKB-Nederland, VNO-NCW, SME United en ELCA om de groene sector en de oplossingen die wij bieden goed voor het voetlicht te brengen.”

Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties