Vitens luidt noodklok over middelengebruik particulieren

  Waterbedrijf Vitens in Gelderland noemt het zorgelijk dat de helft van de particulieren bestrijdingsmiddelen gebruikt bij het tuinieren. Deze stoffen komen uiteindelijk in het grondwater terecht waarvan het drinkwater wordt gemaakt.

  Uit onderzoek van Kantar Public (voorheen TNS NIPO) in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens blijkt dat 70% van de Nederlandse tuinbezitters er bij het tuinieren geen rekening mee houdt dat zij in een grondwaterbeschermingsgebied wonen. Vitens en de Provincie Gelderland zijn daarom samen gestart met de publiekscampagne ‘Bescherm je drinkwater’ om de bewoners van Gelderland bewust te maken van hun invloed op het grondwater.

  Gebruik beperken

  Vitens treft in bijna 60% van de Gelderse grondwaterbronnen minieme sporen van bestrijdingsmiddelen aan. 10% hiervan is afkomstig van vervuiling door particulieren. Vitens wil inwoners bewust maken dat zij kunnen bijdragen aan het beschermen van de drinkwaterbron. Daarom vragen de provincie Gelderland en het drinkwaterbedrijf Vitens het gebruik van bestrijdingsmiddelen te beperken. “Voor het verwijderen van bestrijdingsmiddelen uit grondwater is veel energie nodig. Dat is niet duurzaam. Als we allemaal een klein beetje bewuster met onze omgeving omgaan helpt dat al enorm. Wat niet in het grondwater terecht komt, hoeven we er ook niet uit te halen” aldus Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens.

  Inleveren

  Om het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de tuin terug te dringen werkt Vitens in deze campagneperiode samen met Intratuin Arnhem. Alle inwoners van het grondwaterbeschermingsgebied mogen vanaf vandaag gedurende een drietal weekenden hun bestrijdingsmiddelen inleveren bij Intratuin Arnhem en ontvangen in ruil hiervoor kosteloos een voegenborstel als alternatief voor gebruik in de tuin.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties