Vlinders zijn laat door koud voorjaar

Door het koude en winderige voorjaar zijn vlinders nog nauwelijks actief, zo blijkt uit veldonderzoek aan de rand van het Maximapark in Vleuten. Daar staat één van de grootste bijen- en vlinderbollenprojecten van Nederland.

Biologe Marianne Noordijk meet vanaf april eens per week de aanwezigheid van bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders langs de ecologische parkpergola aan de rand van het Maximapark in Vleuten. Afgelopen najaar zijn daar 400.000 bij- en vlindervriendelijke bloembollen als krokussen, blauwe druifjes, botanische tulpen en verschillende soorten sieruien geplant. Tot in juni bloeien de bloembollen nog volop.

De gegevens die Noordijk verzamelt, worden verwerkt in de landelijke database van de Vlinderstichting. Volgens de biologe trekken de bloeiende bollen tot nu toe veel insecten aan, maar door het relatief koude en winderige voorjaar zijn de vlinders nog nauwelijks actief, ondanks dat de sieruien volop voedsel voor hen bieden. De biologe rondt haar onderzoek eind september af.

Enthousiast
Het bloembollenmengsel is samengesteld door bollenleverancier JUB Holland uit Noordwijkerhout, in samenwerking met de Nederlandse Bijenhoudersvereniging en de Vlinderstichting. Vanuit de gemeente Utrecht is adviseur bijzonder gebruik openbare ruimte Joop Spaans bij het project betrokken.

„In het begin was er wat last van vraat door muizen en konijnen maar, tot nu toe zijn wij bijzonder tevreden over de bloeiresultaten van de verwilderingsbollen. De buurtbewoners zijn zeer enthousiast en maken veel foto’s. Van vandalisme is niet of nauwelijks sprake.”

Biologe Marianne Noordijk registreert samen met Joop Spaans, adviseur bijzonder gebruik openbare ruimte van de gemeente Utrecht, de aanwezigheid van vlinders en bijen langs de ecologische parkpergola bij het Maximapark in Vleuten.