Voedselbossen: gaan we met z’n allen aan de lindebladsla?

Voedselbossen schieten als paddenstoelen uit de grond. Ze appelleren aan tal van groene idealen. Maar veel producten uit voedselbossen zijn helemaal niet gangbaar in de Nederlandse keuken. Wie zitten er eigenlijk te wachten op al die mispels, Szechuanpepers en schijnaugurken die uit zo’n bos komen?

Voedselbossen
Wouter van Eck van Voedselbos Ketelbroek bij een olijfwilg. Foto: Voedelbos Ketelbroek.

Het is een thema dat Maarten Schrama van Voedselbos Haarzuilens aan het hart gaat. Het bos moet ook wel echt gegeten worden. In Tuin en Landschap 22 van 2020 stond een artikel over het project ’Meet je voedselbosoogst’. Hierbij gaat het om de oogst in brede zin; naast voedsel ook opbrengsten van excursies en andere bijverdiensten, de opslag van CO2, biodiversiteit, en bodemverbetering. Schrama: „Dat is allemaal heel belangrijk, maar het voedselbos moet uiteindelijk wel kunnen draaien op de productie. Het moet niet zo zijn dat je tot in lengte van jaren leeft van het geven van cursussen en rondleidingen.”

Aanslaan bij de massa

Als voedselbossen zich als een duurzaam alternatief voor reguliere landbouw willen ontwikkelen zullen de producten uit voedselbossen ook bij de massa moeten aanslaan. Wouter van Eck van voedselbos Ketelbroek heeft er wel vertrouwen in: „Lindeblad is ook gewoon echt lekker. Als je een paar hagen hebt, heb je het hele voorjaar verse sla, op oogsthoogte. En shipova’s (×Sorbopyrus irregularis), een kruising tussen meelbes en peer, smaken naar marsepein, daar kunnen mensen wel aan wennen.”

Lees het hele artikel over de afzet van producten uit voedselbossen in TenL 6. Heb je een digitaal abonnement klik dan hier om het artikel meteen te lezen.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Peter Bennink
Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Evelyn Derksen
Evelyn Derksen
7 maanden geleden

We zijn ook nog niet zo heel lang geleden massaal aan de aubergine, avocado en pompoenen gegaan die waren ook niet gangbaar in de Nederlandse keuken. Kiwibessen, vijgen en dadels liggen al bij de groenteboer (en komen van verre), eetbare bloemen verschijnen steeds vaker op tafel. Veel voedselbosproducten komen niet rechtstreeks op je bord maar zijn voor bier of wijn of kleuren sap. Afnemers melden zich al bij voedselbossen. De kwaliteit van producten uit een gezonde omgeving zal hopelijk op waarde geschat worden. Ons eetpatroon is altijd aan verandering onderhevig en dat is maar goed ook.