Voetblad: een schoonheid voor in de schaduw

Bij liefhebbers is voetblad al redelijk bekend, maar in het gangbare sortiment vaste planten kom je ze nog niet veel tegen. Het zijn fantastische bladplanten met unieke kenmerken: ze verdienen meer aandacht!

Vroeger heetten ze allemaal gewoon Podophyllum, maar recentelijk zijn ze verdeeld over drie geslachten Dysosma, Podophyllum en Sinopodophyllum. In het Nederlands worden ze meestal voetblad genoemd. Het zijn echte bosplanten: ze houden van een humusrijke, vochthoudende grond die ’s winters niet te nat blijft. Een jaarlijkse gift organische mest in het vroege voorjaar houdt de planten vitaal. Een plek in niet te diepe schaduw onder loofbomen is ideaal.

voetblad
Dysosma mairei. foto: Gerard van Buiten

De grote bladeren staan op stevige stengels en zorgen voor de sierwaarde door hun bijzondere vormen en kleurtekening. Heel bijzonder is dat de jeugdvorm van de bladeren soms bijna vierkant tot zeshoekig is, terwijl de bladeren van volwassen planten vaak meer stervormig zijn.

Bloemen boven of onder het blad

De bloei is bijzonder, maar niet opvallend. Er is een groep met witte tot roze bloemen die soms ook boven het blad staan en door bijen of hommels bestoven worden. De andere groep heeft bruine tot vleeskleurige bloemen die onder het blad verborgen blijven. Ze worden bestoven door vliegen en mugjes die op de overigens onopvallende, rottend fruit geur van de bloemen afkomen. Wie de moeite neemt om beter te kijken zal zien dat de bloemen wel heel fraai zijn. Als aan de gewenste groeiomstandigheden tegemoet gekomen is, zijn het gezonde en probleemloze planten. De jong uitlopende scheuten in het vroege voorjaar zijn soms wat gevoelig voor nachtvorst en slakkenvraat.

Artikel Gerard van Buiten

Klik hier voor het artikel over voetblad in Tuin en Landschap 24. Hierin introduceert Gerard van Buiten 8 soorten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties