Bloem en Blad Bloemen en planten Voorjaarsbrengers zijn woonplanten van de maand maart

  Voorjaarsbrengers zijn woonplanten van de maand maart

  0

  Niets dat het gevoel van grauwe, koude dagen zo snel verjaagt als voorjaarsbrengers. Denk hierbij aan gele en witte narcissen, blauwe en witte druifjes, hyacinten in alle denkbare kleuren, tulpen en geruite kievitseitjes. Al deze bollen-op-pot zijn gekozen tot woonplanten van de maand maart.

  Tulpen-op-pot zijn verkrijgbaar van speciale botanische soorten die kort en klein blijven tot kleurige klassiekers, desgewenst met franje. Hyacint is er in klassieke kleuren als roze, wit en blauw, maar ook in nieuwe tinten als purper, zalm en zachtgeel. Narcissen-op-pot zijn van van wit tot zachtoranje, met groen blad dat de plant nóg decoratiever maakt. Blauwe druif dankt zijn naam aan de druifvormige bloemetjes, die tegenwoordig ook in wit, lila, paars en roze voorkomen. En Fritillaria heeft bloemen die als een kievitseitje aan de stengels hangen. Op een afstandje zijn ze paars, van dichtbij ziet je dat de bloemblaadjes paars-crème gespikkeld of zelfs geblokt zijn.

  Rijke geschiedenis

  In het wild groeien voorjaarsbrengers in een groot deel van West-Eurazië. Deze bloeiende planten maken al eeuwen deel uit van het landschap. Tulpen komen oorspronkelijk uit Turkije, hyacinten zijn afkomstig uit de streek ten oosten van de Middellandse Zee (Libanon, Syrië, Iran, Irak). Narcis verspreidde zich vanuit Zuidwest-Europa over het hele continent, kievitsbloem is inheems in Europa en West-Azië.

  Lekker koel

  Hoe koeler de voorjaarsbrengers binnen staan, des te langer zullen ze bloeien. Regelmatig water geven helpt de bol tot bloei te komen, van te veel water gaat hij rotten. Voeding is niet nodig, die zit al in de bol, wat voorjaarsbrengers makkelijke woonplanten maakt.

  Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

  Reageer op dit artikel

  avatar