Waterbedrijven waarschuwen voor pesticiden in waterbronnen

    Waterbedrijven maken zich zorgen over de grote hoeveelheid pesticiden in drinkwaterbronnen. Milieuorganisatie Velt start daarom, samen met Vitens in Nederland en De Watergroep in België, een campagne om inwoners bewust te maken van de gevolgen van pesticidengebruik in huis, tuin en keuken.

    „Door de klimaatverandering worden we geconfronteerd met langere periodes van droogte. In combinatie met de aanwezigheid van pesticiden in de waterbronnen, zorgt dat voor een uitdaging op het vlak van drinkwaterproductie,” melden Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) en drinkwatermaatschappijen De Watergroep en Vitens. „Het water uit de kraan is veilig, maar het kost steeds meer moeite om het te zuiveren. Daarom een oproep: doe het zonder pesticiden.”

    Droge periodes

    De laatste jaren zijn er steeds meer langdurige droge periodes. Zowel voor de kwantiteit als de kwaliteit van het water heeft dat gevolgen. In onze drinkwaterbronnen zitten meer dan dertig verschillende pesticiden, waaronder zelfs verboden stoffen als diuron en atrazine. „Hoe minder water, hoe hoger het pesticidegehalte”, legt Geert Gommers, expert pesticiden van Velt, uit. „In de zomer is dat soms nijpend.”

    Maar waar komen die pesticiden vandaan? „Het merendeel is afkomstig van de landbouw”, aldus Gommers. „Daarna volgen andere gebruikers zoals tuinaannemers en particulieren. Het probleem is dat we wel weten waar we spuiten, maar niet waar het nadien in het ecosysteem belandt.”

    Waterbronnen gesloten

    Ook bij waterbedrijf Vitens maken ze zich zorgen. „De impact van pesticiden op ons water is heel groot”, zegt hydroloog Martin de Jonge. „Het water dat uit de kraan komt is voor alle duidelijkheid veilig, maar het vraagt meer moeite om het zuiver te krijgen. En dat zullen we op termijn ook voelen in onze portemonnee”, aldus De Jonge. „Een aantal waterbronnen is zelfs al gesloten mede omdat het pesticidegehalte te hoog was.”

    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Chris
    Chris
    3 maanden geleden

    Het merendeel van het chemisch afval komt niet uit de landbouw vandaan. Het RIVM heeft in 2019 een rapport gepubliceerd waaruit bleek dat er 190 ton aan chemisch afval in het oppervlakte water afkomstig was van de geneesmiddelen industrie, het chemisch afval in het oppervlakte water van de landbouw was 17 ton. Volgens dit rapport van het RIVM komt dus veruit het merendeel van het chemisch afval in het oppervlaktewater uit de geneesmiddelen industrie.