Waterbeurs toont creatief groen

De eendaagse beurs ‘Water in de Openbare Ruimte’ vond op donderdag 15 oktober voor de eerste keer plaats. De beurs in Houten toonde diverse groene oplossingen voor de stedelijke waterproblematiek.

Onder de tachtig exposanten bevonden zich bijvoorbeeld de bedenkers van de Groene Water Wand. Dit is een erfafscheiding die aan de regenpijp wordt gekoppeld. In de wand wordt per paneel (1,80 bij 1,80 m) 300 l water opgevangen.

Tegen de wand komt beplanting die voor hun waterbehoefte van het opgevangen regenwater gebruikmaken. Volgens de ontwerpers Dorine Epping en Ingrid Langenhoff zorgt de wand daarmee niet alleen voor extra wateropvang, maar ook voor lagere temperaturen. „En het ziet er mooi uit.’’

De polder op het dak
De Dakdokters toonden hun Polderdak. Met een krattensysteem wordt op het dak water opgevangen. Het dak is voorzien van meet- en regeltechniek die de afvoer van regenwater stuurt. Meerdere daken samen kunnen op afstand worden beheerd, dit kan op wijk- en gebouwniveau.

Volgens directeur Friso de Zeeuw worden gebouwen hiermee onderdeel van het stedelijk watermanagement. Het Polderdak is volgens hem de ideale basis voor allerlei soorten dakgroen, van een moestuin tot een sedumdak met zonnepanelen.

Onder beplanting
BTL toonde hun concept waarbij water onder beplanting wordt geborgen. Daarnaast bevonden zich onder de exposanten uiteraard leveranciers van dakgroen om water te bergen, helofytenfilters om water te zuiveren, leveranciers van open grastegels en producenten van natuurvriendelijke oevers.

Dorine Epping en Ingrid Langenhoff zijn de bedenkers van de Groene Water Wand: een groene erfafscheiding die wordt aangesloten op de regenpijp.