Waternavel groeit explosief in Brabants Koningsvliet

Waterschap Aa en Maas verwijdert momenteel dagelijks honderden kilo’s grote waternavel uit het gebied Koningsvliet. Door de afgelopen twee zachte winters heeft de exotische woekerende waterplant weer aan terrein gewonnen.

Vorig jaar verwijderde het waterschap ruim 2,4 miljoen kilo aan waternavel uit het gebied Koningsvliet. Dit ligt tussen ’s-Hertogenbosch en Waalwijk en wordt omsloten door het Drongelens Kanaal (aan de zuidzijde), de Maas (aan de Noordzijde) en de Dieze/Dommel (in het oosten). In 2014 kostte dit verwijderen, transporteren en verwerken €210.000. Het waterschap verwacht dit jaar eenzelfde hoeveelheid te moeten verwijderen.

In maart begonnen
Het waterschap is al in maart begonnen met het verwijderen van de grote waternavel. Daarnaast zijn afgelopen winter op verschillende plekken in de polder drijfbalken aangelegd om de verspreiding van waternavel te beperken.

Het is met name het gebied Koningsvliet waar de grote waternavel explosief groeit. „Elders in ons beheersgebied wordt af en toe wel een pluk waternavel gevonden en die wordt dan meteen handmatig verwijderd om te voorkomen dat er zo’n situatie zoals in Koningsvliet ontstaat’’, aldus bedrijfsleider Ronald Wolters van het waterschap.

Schade
Grote waternavel kan binnen korte tijd het wateroppervlak volledig bedekken, waardoor de aan- en afvoer van water ernstig belemmerd worden. De snelle groei kan daarnaast zorgen voor een zuurstoftekort met een verstoring van het natuurlijke evenwicht als gevolg.

Het waterschap adviseert daarom om vijvers niet dichtbij sloten of plassen aan te leggen. Zaden, uitlopers of delen van planten kunnen dan namelijk in het oppervlaktewater terechtkomen en daar verder groeien. Ook adviseert het schap om alleen inheemse waterplanten te gebruiken.

Themanummer vijverplanten
Tuin en Landschap publiceerde vorig jaar het themanummer Vijverplanten, met daarin een artikel over het herkennen van exoten onder de waterplanten.

Twee weken nadat deze waterloop door waterschap Aa en Maas is gemaaid, is hij alweer voor de helft met grote waternavel dichtgegroeid.