Waterschap neemt maatregelen tegen droogte

Ondanks een hevige regenbui in de afgelopen dagen, is het tot nu toe erg droog voor de tijd van het jaar. Waterschap Aa en Maas neemt maatregelen om het water dat valt of wordt aangevoerd, vast te houden zodat er ook later dit jaar voldoende grondwater is voor landbouw en natuur.

De maatregelen bestaan uit het maximaliseren van de wateraanvoer vanuit het kanalenstelsel (Noordervaart, Kanaal van Deurne, Peelkanaal) en het hoog zetten van stuwen. Plaatselijk maait het waterschap waterbodems om de doorstroming van water te bevorderen.

Lokaal nu al beregening
De grondwaterstanden staan op het niveau dat normaal is voor de maanden juni/juli. Dijkgraaf Lambert Verheijen: „Doordat er deze winter weinig neerslag is gevallen, is de grondwaterstand gemiddeld laag. Tegelijkertijd is het groeiseizoen van gewassen, planten en bomen door de zachte winter dit jaar erg vroeg begonnen. Die combinatie maakt dat er bijvoorbeeld in het gebied van de zandgronden (o.a. rond Deurne en Gemert-Bakel) eind maart al werd beregend met grond- en oppervlaktewater om jonge aanplant en ingezaaide percelen van water te voorzien”.

Foto: Waterschap Aa en Maas

Droge sloot in de omgeving van Uden