Building week: het slagveld van Chelsea

Carien van Boxtel heeft voor de Chelsea Flower Show in Londen (19 t/m 23 mei) de tuin ontworpen van betonproducent Schellevis. Tijdens de Britse tuinenshow laat zij ons via een blog meekijken. Vandaag haar derde blog.

De Chelsea Flower Show 2015 is in volle gang. Vandaag is het de beurt aan het algemene publiek om zich te vergapen aan prachtige showtuinen, de mooiste planten en aan het allernieuwste en mooiste op tuingebied. En natuurlijk aan mijn bescheiden bijdrage aan deze show. 

Direct na aankomst op maandag 11 mei voegde ik me samen met Roos Vonk, die de technische uitwerkingen voor de tuin maakte, bij het Britse bouwteam dat al vanaf de vrijdag daarvoor aan het werk was. Een ongelofelijk gevoel om de schoenen met stalen neuzen voor het eerst aan te trekken en natuurlijk de verplichte ’Hi-viz’-vestjes! En bovenal om eindelijk de plek te zien waar mijn ontwerp gestalte heeft gekregen: een gewilde hoeklocatie in de ’Fresh Gardens’-zone, vlak naast de grote tent met de specialistenkwekers: The Pavillion. 

Instanttuin opbouwen
Antonia Young, de projectmanager, zette ons meteen aan het werk met het schilderen van de achterwanden, terwijl de jongens van aannemer Jeff Rosenblatt met de Schellevis-elementen bezig waren. Zo’n instanttuin opbouwen is heel anders dan een ’echte tuin’: alle elementen waren immers al op maat gemaakt. De hoveniers moesten heel zorgvuldig te werk gaan om de goede steen op de juiste plaats te krijgen. Gelukkig was dit in de fabriek heel goed voorbereid, omdat we ieder element een eigen code hadden meegegeven, we alles grondig technisch hebben uitgewerkt en alle constructies in kant-en-klare bouwpaketten waren verpakt en vervoerd.

schellevistuin foto 2

Veertien Deense karren
Op woensdagavond arriveerden uiteindelijk de planten uit Nederland, en natuurlijk ook ontwerpers Carrie Preston en Marcel Silkens, om mee te helpen met het inplanten van de tuin. Het was geweldig om de vrachtwagen uit te laden en eindelijk al mijn ’baby’s’ van zoveel verschillende Nederlandse kwekers bij elkaar te kunnen zien: zo’n veertien Deense karren met de prachtigste planten hebben we het terrein op gereden. Vooral de geweldige tulpen en lelies trokken veel bekijks. Op onze stack in het paviljoen hebben we een ware kwekerij ingericht. Gelukkig hadden we toen nog alle (overdekte) ruimte omdat de standhouders in het paviljoen doorgaans later beginnen met opbouwen.

schellevistuin foto 4

Slagveld
Tijdens Building Week is het Chelsea-terrein overigens een slagveld: overal zijn zware machines aan het werk, worden enorme bomen of tuinbeelden heen en weer gereden en staan er Deense karren met planten om de showtuinen en tradestands. Iedereen is gefocust op maar één ding en tegelijkertijd is de onderlinge collegialiteit groot: iedereen helpt elkaar en iedereen kent elkaar van eerdere beurzen of evenementen. Gelukkig hadden we af en toe tijd om even te kunst af te kijken bij de ‘grote jongens’: zo heb ik uitgebreid Dan Pearson aan het werk kunnen zien en zijn vier aannemers en een dagelijks team van twintig vrijwilligers, en natuurlijk ook bij alle andere showtuinen en onze naaste buren. 

Maar nadat de planten eenmaal gearriveerd waren was zelfs daar geen tijd meer voor: we werkten van zeven uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds: het planten van de bomen en de klimplanten en vervolgens het selecteren en schonen met kleine schaartjes van de planten, voorbereiden van de plantvakken en eindeloos composities en combinaties maken en uitzetten van de planten. Want, hoe uitgewerkt en voorbereid mijn beplantingsplan ook was: uiteindelijk moet je werken met het materiaal dat je hebt en niet alle planten hadden de gewenste hoogte of volume of bloei. 

40 planten per m2
Overigens is dat inplanten Chelsea style iets heel anders dan in een gewone tuin: planten gebeurt met pot en al, en vooral heel dicht op elkaar, gemiddeld zo’n 40 per m²! Om hoogteverschillen in de plantvakken te maken, gebruikten we lege plastic potten en plantentrays, stukken hout of zelfs grote proppen bubbeltjesplastic. Dat wordt opgevuld met aarde en vervolgens afgedekt met mulch, in ons geval cacaodoppen. En uiteraard mag er geen randje van de pot zichtbaar zijn! Beschadigingen aan de stammen van de bomen camoufleerden we met oploskoffie, een trucje dat we bij collega’s hadden afgekeken! 

schellevistuin foto 5

Net op tijd klaar
In onze tuin zijn verschillende zones: de frisse vijverzone, een donker geheimzinnig bosgebiedje en een bed vooraan dat ik Wow heb genoemd: een zonnig gebied vol aandacht trekkende planten, afgeblust met een matrixbeplanting van grassen en bladvormen. Het was fijn om met vier echte plantenmensen en met Antonia Young (die ons bij de les hield) aan de tuin te kunnen werken en samen beslissingen te kunnen nemen. We waren geweldig op elkaar ingespeeld en werkten hard en geconcentreerd. Uiteindelijk konden we op zondagavond, samen met Arjan Boekel die Carrie verving, uitgeput maar zeer voldaan het werk afronden, net op tijd voor de Persdag op maandag. Over de ontvangst van de tuin op de Show vertel ik in mijn volgende blog meer!

schellevistuin foto 11

Foto’s: Carien van Boxtel en Antonia Young