Weert uitgeroepen tot Groenste regio van de wereld

Weert is zaterdag 20 september uitgeroepen tot ‘Groenste regio van de wereld’. Daarnaast behaalde Weert een tweede plaats in het thema Cultureel Erfgoed.

Burgemeester Jos Heijmans en wethouder Harrie Litjens hebben in Charlottetown in Canada de titel ‘Winner International Competition Communities in Bloom’ in ontvangst mogen nemen.

De mondiale competitie Communities in Bloom is een competitie waarbij de maatschappelijke betrokkenheid en het meedoen van inwoners bedrijven en verenigingen een zeer belangrijke rol speelt. Weert is in 2012 al uitgeroepen tot Groenste stad van Nederland, in 2013 tot Groenste stad van Europa en mag daar nu dus ‘Groenste regio van de wereld’ aan toevoegen.

Ondernemers, belangengroeperingen en inwoners grepen deze competitie aan om er actief mee aan de slag te gaan en zelf initiatieven opstarten. Voorbeelden zijn het vergroenen van de binnenstad door ondernemers, biodiversiteitsprojecten in buurten, vergroenen van schoolpleinen et cetera.

Criteria competitie
Door de jury is Weert beoordeeld op thema’s zoals netheid, milieubeleid, cultureel erfgoed, groenbeleid en de inrichting van het openbare en buitengebied. Voor elk thema is bekeken welke rol en verantwoordelijkheid de gemeente hierin heeft maar ook welke rol, verantwoordelijkheid en invloed bedrijven, instellingen en particulieren hebben op het thema.

Weert nam het in de finale op tegen: The London Borough of Richmond Upon Thames (Engeland), Makinohara (Japan), Moynalty Village (Ierland), Prestatyn Denbighshire (Wales), Seongbuk-gu (Zuid Korea).

Juryoordeel
Weert had 13 en 14 juli de jury van de competitie Groenste regio van de wereld op bezoek. De jury was erg onder de indruk van Weert en haar omgeving. Vooral het hoge aantal vrijwilligers in de maatschappij noemt men zeer bijzonder.

Ook het grenspark Kempen~Broek kreeg veel lof. Het groen in de wijken en de ambitie om in Kampershoek 2.0 op termijn voor elke medewerker een boom te planten werd door de jury zeer gewaardeerd.

Burgemeester Heijmans: „Of het nu gaat om stedelijk groen, ons prachtige landschap of onze natuur, het groen in Weert staat hoog in het vaandel. Ik ben blij dat de jury dit heeft weten te waarderen en super trots op het behaalde resultaat: groenste regio van de wereld!”

De delegatie van Weert met de award in het Canadese Charlottetown.