Wees terughoudend met uitspraken over het verhogen van de biodiversteit

„Binnen de ontwerpwereld wordt tegenwoordig makkelijk geroepen dat projecten de biodiversiteit verhogen of de vestiging van bepaalde plant- en diersoorten stimuleren. Begrijpelijk, want dat scoort goed, omdat de natuur momenteel onder de aandacht is. Die projecten krijgen daarmee een bepaalde natuurwaarde toebedeeld, die ze helemaal niet hebben. Want als het allemaal zo eenvoudig zou zijn dan zou het niet zo beroerd gesteld zijn met die biodiversiteit.

Er is een belangrijk onderscheid tussen het verhogen van de natuurbeleving en het verhogen van de natuurwaarde, de biodiversiteit. De eerste is met vrij eenvoudige ingrepen te realiseren, ook in de stad. Die tweede is dat niet. Als je de intentie hebt om met een project de biodiversiteit te verhogen, dan zul je eerst een grondige inventarisatie moeten doen welke soorten er voor het project zijn, wat er al aanwezig is in de omgeving, daarop je maatregelen baseren en na een jaar of wat inventariseren welke soorten er dan zijn. Dat gebeurt in heel veel van die projecten niet, omdat veel ontwerpers daar de kennis niet voor hebben. Daarvoor heb je namelijk een ecoloog nodig.
Neem vlinders, je kunt wel waardplanten voor de rupsen planten, maar als de vlinders niet al in de omgeving aanwezig zijn, heeft dat niet zo veel zin. Bovendien hebben ze meer nodig, bepaalde structuren in het landschap bijvoorbeeld, waarlangs ze zich kunnen bewegen. Ook wordt er al te gemakkelijk geroepen dat projecten goed zijn voor de bij omdat die inmiddels erg ’aaibaar’ is geworden.
Geen van die projecten die pretenderen de biodiversiteit te verhogen, wordt afgerekend op die uitspraken en dat vind ik storend. Daarmee krijgen ze een natuurwaardestempel die ze niet verdienen, bovendien halen ze de aandacht weg van projecten die dit wel doen, maar wellicht wat minder in de kijker lopen, omdat ze minder spectaculair zijn. Ik pleit er daarom voor dat ontwerpers terughoudender worden met uitspraken over het al dan niet verhogen van de biodiversiteit.”

Jeroen Soontiëns, Bioloog en eigenaar Soontëns Stadsnatuur in Eindhoven