Weinig groenmensen in Duurzame 100

De Duurzame 100, de lijst met duurzaamste personen van Nederland die jaarlijks door Trouw wordt samengesteld, telt opvallend weinig groenmensen. Enige groenman in de lijst is tv-hovenier Lodewijk Hoekstra op nummer 76.

Hoewel de Duurzame 100 veel ondernemers telt, zitten er maar weinig echte groenmensen tussen. Op nummer 6 staat Daan Roosegaarde, de uitvinder die onlangs met zijn Smog Free Park in Rotterdam in het nieuws was. Hij is een van de sprekers op het Future Green City-event in november.

Ecologen
Op nummer 14 en 28 komen we twee ecologen tegen, respectievelijk Wouter Helmer en Willem Ferwerda.

Helmer is directeur Rewilding Europe en Projectleider ARK Natuurontwikkeling en is onder meer betrokken bij het teruggeven van landbouwgebieden aan de natuur.

Ferwerda richtte Commonland op, een stichting die wereldwijd en op grote schaal ecosystemen wil herstellen.

Op nummer 32 staat Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. Hij veranderde de wat traditionele organisatie in een burgerbeweging waar mede-eigenaarschap centraal staat.

Natuurkalender
Op nummer 55 staat bioloog Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit die erin slaagt een brug te slaan tussen de wetenschap en het bredere publiek. Hij is bekend van de Natuurkalender, Natuurbericht en de Muggenradar.

Lodewijk Hoekstra komt binnen op 76, dankzij initiatieven als NL Greenlabel, Green Kids en ‘Tegel eruit, plant erin’.

Op 91 staat Jaap Dirkmaat, eerder bekend van de stichting Das & Boom. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met het opnieuw beplanten van de Ooijpolder met knotwilgen, essen en meidoornhagen, zoals in vroeger tijden.