Wereldtuinen op miniatuurformaat

Tien grote ontwerpers toonden tien kleine tuinen gedurende drie weken in het Lloydhotel in Amsterdam. De tentoonstelling miNIATURE werd na groot succes in Engeland door tuinontwerper Erwin Stam naar Nederland gehaald. De tentoonstelling reist nu door naar Zweden.

Het publiek kennis laten maken met de Britse tuincultuur, dat was het doel van miNIATURE in Nederland. De Britten zijn, anders dan de Nederlanders, trots op hun rijkdom aan tuinen. ,,Wat het Nederlandse publiek echter niet weet is dat de Nederlandse horticultuur een grote bijdrage levert aan de Britse tuincultuur. Veel toegepaste planten zijn van Hollandse bodem”, zegt Erwin Stam. Met de miniatuurtuinen wilde de ontwerper, die samen met Andrew Fisher Tomlin de tentoonstelling naar Amsterdam haalde, de bewustwording van het Nederlandse publiek prikkelen.

Engelsen zijn gek op miniaturen. Voor de ontwerpers was het een uitdaging om in alle vrijheid een tuin te bedenken aansluitend op een actueel thema. Er was geen beperking in budget en geen eisenpakket. De creativiteit kreeg de vrije loop. Tien ontwerpers uit Engeland, Australië en Nederland deden mee aan de tentoonstelling. Zij ontwierpen tuinen met een Chelsea Flower Show-allure, maar dan in kleinformaat en uitgeprint door een 3D-printer.

Bekijk de fotoserie van de tien tuinen.