Werken met machines centraal tijdens Veilig op 1-week

Van 14 tot en met 18 september organiseert het platform Zero Accidents de Veilig op 1-week. Deze week is er extra aandacht voor veiligheid op het werk. Vorig jaar stond de sector nog steeds op nummer 3 als het gaat om ernstige ongelukken op het werk.

Het centrale thema van de Veilig op 1-week dit jaar is ’veilig werken met machines’. De meeste ongelukken in de agrarische en groene sector gebeuren namelijk tijdens het werken met machines.

Zo gebeurde 57% van de dodelijke ongelukken de afgelopen tien jaar op of in de buurt van een machine. In totaal ging het om 82 dodelijke ongelukken, gemiddeld acht per jaar. De meeste ongelukken gebeuren in de praktijk tijdens het bedienen, verhelpen van storingen en verstoppingen, en het schoonmaken van machines.

Beweegbare delen

Ernstige ongelukken gebeuren meestal met trekkers, heftrucks, rooimachines, graafmachines, verreikers en shovels. Vaak gebeuren ongelukken met de beweegbare delen.

Oorzaak kan zijn dat de afscherming, de noodstop of de beveiliging tegen ongewenst opstarten ontbreekt. Of de machine is in slechte conditie. In de meeste gevallen worden slachtoffers door machines geplet, raken bekneld of worden overreden. Bij niet-dodelijke ongelukken verliezen mensen vaak een arm of been.

Werkoverleg

Op de speciale actiewebsite staan alle activiteiten vermeld. VHG roept via sociale media en haar nieuwsbrief leden op om veilig werken met machines extra aandacht te geven, bijvoorbeeld in het werkoverleg, tijdens een werkinstructie of in een toolboxmeeting.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties