Wethouders lichten groenplannen toe in Groene Poort

Vijf wethouders hebben dinsdag tijdens de Groene Poortbijeenkomst in Den Haag hun groenplannen toegelicht. Subsidies, burgerparticipatie en creatieve verbindingen staan daarbij centraal.

De gemeente Rijswijk werkt samen met bewoners, bedrijven en instellingen aan een groenere stad. Er is extra budget vrijgemaakt om te investeren in groen.

Brielle kampt ook met financiële krapte. Uitdaging is om het groen in het binnen- en buitengebied te behouden en verstening van buurten tegen te gaan.

Subsidie
De gemeente Vlaardingen moet flink bezuinigen. Via een stichting die door burgers is opgezet wordt subsidie ontvangen voor groene initiatieven.

Papendrecht heeft Europese subsidie binnengehaald om meer groen in de gemeente te brengen.

De gemeente Apeldoorn zet de TEEB-stad tool in om de waarde van groen te berekenen. Volgens wethouder Prinsen blijft het aspect gezondheid daarin nog wat onderbelicht.

Gezondheid
Dat een groene omgeving gunstige effecten heeft op de gezondheid van burgers, daar zijn de wethouders zich van bewust. Desondanks geven ze toe dat er meer mogelijk is.

Onderzoeker Jolanda Maas stelde dat met een doordachte aanpak veel winst te behalen valt. „Stimuleer zorgorganisaties om patiënten in het groen te laten bewegen. Richt parken bewust in voor ontspanning en beweging, en koppel er activiteiten aan.”

Vlnr wethouder Verbeek (Brielle), wethouder Koppenol (Papendrecht), wethouder Prinsen (Apeldoorn), wethouder Van Harten (Vlaardingen) en wethouder Borsboom (Rijswijk).