Woningwaarde 16% hoger door aantrekkelijke natuur

De waarde van natuur voor woningkopers is veel groter dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek waar economisch geograaf Michiel Daams komende donderdag op promoveert, meldt Rijksuniversiteit Groningen.

Algemeen wordt aangenomen dat huizen een paar procent meer waard zijn als er dichtbij toegang is tot natuur, en dat vooral uitzicht op natuur tot hogere woningprijzen leidt. Michiel Daams concludeert dat waarde van natuur voor woningkopers veel groter is wanneer het onderzoek zich richt op aantrekkelijke natuur.

Aantrekkelijke natuur stuwt de prijzen van woningen over een afstand tot wel zeven kilometer, concludeert Daams. Woon je dichtbij aantrekkelijke natuur dan is het effect het sterkst: 16% van de woningprijs (uitzicht is niet noodzakelijk).

Investeringen

Daams stelt dat zijn bevindingen veel grotere investeringen in (het behoud van) aantrekkelijke natuur rondom steden legitimeren. Dat is relevant voor het welbevinden van mensen die in steden wonen, voor natuurbeheerders en voor stedelijk ruimtelijk ordeningsbeleid. Daams laat zien dat meer beleidsinspanning nodig is om vooral rond steden mensen toegang te bieden tot aantrekkelijke natuur.