‘Burgerparticipatie levert geen bezuiniging op’

Burgerparticipatie kost geld en levert geen bezuiniging op. Dat zei wethouder Kees van Velzen van Alphen aan den Rijn tijdens het Landelijk Congres Openbare Ruimte. Volgens Van Velzen krijg je er wel een hogere kwaliteit beheer voor terug.

Het tiende Landelijk Congres Openbare Ruimte vond woensdag plaats in Alphen aan den Rijn. Wethouder Van Velzen stelde dat participatie begint met ruimte te geven aan initiatiefnemers. „Probeer als gemeente niet alles eerst vast te leggen in beleidsdocumenten. Geef burgers de ruimte.”

SP-Tweede Kamerlid Eric Smaling zei dat hij in principe voor burgerparticipatie is. Op dit moment wordt participatie echter te veel ingestoken vanuit bezuinigingen en decentralisatie. Volgens Smaling is maatwerk nodig per wijk.

Volgens Wethouder Rinette Reynvaan van Dordrecht vraagt de gemeente bewoners eerst naar hun behoeftes wat betreft de openbare ruimte. „Als er een parkeerprobleem is in de wijk, dan is dat een probleem van bewoners. Zij moeten dan zelf beslissen of ze liever parkeerplekken hebben of een speelplaats.” Wel heeft de gemeente altijd eindverantwoordelijkheid voor de openbare ruimte.