Xylella fastidiosa risico voor Nederland

    Xylella fastidiosa is een zeer schadelijke Amerikaanse bacterie die in Italië al vele olijfbomen heeft verwoest en nog veel meer soorten bedreigt. Omdat Nederland veel sierplanten importeert uit de besmette gebieden, kunnen ook wij met maatregelen te maken krijgen, zo meldt de NVWA op haar website.

    Xylella fastidiosa heeft een grote varieteit aan waardplanten waaronder verschillende soorten citrus, prunus, vitis en quercus en neriumoleander, Ulmus americana, Platanus occidentalis en Liquidambar styraciflua. De symptomen van Xylella fastidiosa verschillen van waardplant tot waardplant. Het gaat veelal om vlekken of ‘verschroeide’ randen op de bladeren en aantasting van de groei. De afgestorven olijfbomen kregen te maken met een verschillende secundaire aantastingen.

    Xylella fastidiosa is een quarantaine organisme in de EU. Dat betekent dat landen verplicht zijn om maatregelen te nemen als de ziekteverwekker aangetroffen wordt. Volgens noodmaatregelen van de Europese Commissie zijn lidstaten verplicht jaarlijks een survey uit te voeren. In Nederland gebeurt dat in opdracht van de NVWA.

    In 2014 trof de NVWA bij een dergelijke survey in Nederland Xylella fastidiosa aan in een aantal uit Midden-Amerika geïmporteerde partijen coffea-planten. Deze partijen zijn vernietigd. De EU zal mogelijk meer maatregelen nemen om de verspreiding van de bacterie te voorkomen, daarom kan de sierteeltsector te maken krijgen met strengere importregels.

    Bron: Tuin en Landschap