Yorkshire-tuin is publiekslieveling op Chelsea

God’s own County, a garden for Yorkshire is door het publiek uitgeroepen tot de mooiste tuin van de Chelsea Flower Show. In de tuin van ontwerper Matthew Wilson staat een groot glas-in-loodraam centraal.

De ontwerper vond zijn inspiratie voor deze tuin in de York Minster. In deze beroemde middeleeuwse gothische kathedraal in York bevindt zich het grootste glas-in-loodraam van Groot-Brittannië. Dit raam wordt momenteel gerestaureerd. Voor het raam in de tuin zijn dezelfde eeuwenoude technieken gebruikt door de York Glazier Trust, maar dan met eigentijdse vormen.

Bloeikleuren
Wilson ziet overeenkomsten tussen een glas-in-loodraam en een tuin: ,,Het zonlicht laat een glas-in-loodraam gedurende de dag veranderen, net zoals een tuin er elk uur van de dag anders uitziet.’’ In zijn ontwerp komen de kleuren van het raam terug in de bloeikleuren van de centrale vasteplantenborders.

Modern slavery garden
Bij de fresh gardens koos het publiek The Modern Slavery Garden van Juliet Sargeant als beste tuin. In de categorie artisan gardens ging de People’s Choice Award naar de Meningitis Now Futures Garden van John Everiss.