Zaden zonder zuurstof langer houdbaar

Als zaaizaad bij zaadbedrijven en genenbanken in zuurstofarme omstandigheden opgeslagen zouden worden, zouden ze veel langer bewaard kunnen worden zonder dat ze hun kiemkracht verliezen. Dat blijkt uit onderzoek van zadenexperts van het Centrum voor Genetische Bronnen in Wageningen en zaadfysiologen van Wageningen UR.

De wetenschappers onderzochten voorgekiemde selderijzaadjes die hun kiemkracht normaal gesproken na drie weken verliezen. Als ze zonder zuurstof worden bewaard, kiemt na drie weken nog zo’n 98% van de zaden.

Veel zaadbedrijven en buitenlandse genenbanken bewaren hun zaden van moderne rassen en wilde soorten nu nog in gewone lucht. In die lucht zit 21% zuurstof. Die zuurstof reageert met stoffen die in de plantenzaden zitten. De reactie met zuurstof zorgt ervoor dat zaden in kwaliteit achteruitgaan: ze verliezen hun kiemkracht.

Langdurige bewaring
Een korte tijd met zuurstof is niet erg omdat de antioxidanten in de zaden dat kunnen opvangen. Maar nu blijkt dat het effect van zuurstof bij langduriger bewaring zo hoog is, dat het de beperkende factor wordt bij de houdbaarheid van de zaden.

Het onderzoek is gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken.

De Millenium Seed Bank in het Engelse Wakehurst, onderdeel van Kew Gardens, is een voorbeeld van een genenbank.