Zeldzame blauwe bremraap bloeit in Haarlem

Haarlem is de gemeente waar de meeste blauwe bremraap in Nederland voorkomt. Dit jaar is een recordaantal van 948 exemplaren aangetroffen.

De blauwe bremraap is een vreemd ogende plant zonder bladgroen. Hij leeft van andere planten om zich heen door te parasiteren. Dat doet de plant door voedingsstoffen en mineralen uit duizendblad te halen. Het is een soort die bodemberoering en bemesting nodig heeft.

In Haarlem doet de soort het sinds enkele jaren bijzonder goed in de bermen van een industrieterrein. Normaal gesproken groeit de plant in grote aantallen bij oude zeedorpen en in het rivierengebied.

Rode Lijst
Op de Rode Lijst staat de blauwe bremraap vermeld als ‘kwetsbaar’. Planten op deze lijst hebben geen beschermde status, maar het zijn wel soorten om rekening mee te houden in het beheer en onderhoud.

Dat de plantensoort is aangetroffen komt mede doordat Landschap Noord-Holland in opdracht van Spaarnelanden de natuur in Haarlem inventariseert. Spaarnelanden heeft het tijdstip van maaien aangepast op plekken waar de blauwe bremraap voorkomt.