Zeven manieren om buxusmot te bestrijden

De aantastingen door de buxusmot worden steeds heviger en breiden zich steeds verder uit. Het ziet er niet naar uit dat de aantastingen de eerste jaren zullen verminderen. Allerlei middelen worden gebruikt om de buxus te redden, geoorloofd of niet. Entomoloog Leen Moraal geeft een overzicht van de mogelijkheden voor bestrijding.

Er zijn verschillende manieren om buxusmot te bestrijden waaronder met middelen voor professioneel gebruik, middelen die gebruikt kunnen worden door particulieren en bestrijding zonder gewasbeschermingsmiddelen.

1. Handmatig. Bij lichte aantastingen kan men (met handschoenen) rupsen wegnemen, maar met veel buxus is dat ondoenlijk. Een andere mogelijkheid is een zeil of fijnmazig doek onder de struik te leggen. Door de struik stevig te schudden laten de rupsen zich vallen waarna ze in een plastic zak kunnen worden afgevoerd.

2. Hogedrukreiniger. Bij het wegspuiten met een waterstraal is het belangrijk de gevallen rupsen meteen op te rapen en te verwijderen, anders kruipen ze terug in de buxusplant.

3. Geen tuinverlichting. Volwassen motten vliegen ’s nachts en worden door kunstlicht aangetrokken. In de vliegperiode is het beter om de tuinverlichting zo weinig mogelijk te gebruiken.

4. Feromoonval. Een soort plastic emmertje met daarin een seksuele lokstof die de vrouwtjes produceren om mannetjes te lokken. Er worden dus alleen mannetjes gevangen. Dit betekent dat er minder mannetjes overblijven om de vrouwtjes te bevruchten. Maar slechts een deel van de mannetjes wordt gevangen, omdat vallen concurreren met vrouwtjesvlinders die ook lokken. Vallen kunnen wel behulpzaam zijn bij het monitoren, maar ze werken niet afdoende bij de bestrijding.

5. Lavameel. Er zijn waarnemingen dat het bestuiven van buxus met lavameel de vraat van de rupsen vertraagt. Het lavameel zorgt voor een barrière waar de rupsen niet overheen willen, maar de effectiviteit is niet goed onderzocht.

6. Bacillus thuringiensis (Bt). Dit middel, algemeen bekend onder de merknaam Xentari, is toegelaten voor professioneel gebruik. Er is weliswaar een gebruiksverbod voor gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw, maar net als voor de eikenprocessierups geldt voor de buxusmot een uitzondering. Hoveniers met een spuitlicentie mogen de buxusmot dus met toegelaten middelen, zoals Xentari bestrijden.

7. Biologische contactinsecticiden. In tuincentra zijn middelen op basis van het plantaardige pyrethrum te koop. Dit middel is minder selectief, omdat het behalve buxusmot ook andere insecten doodt.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties