Ziekteverzuim hoveniers en groenvoorziening gedaald

De gemiddelde ziekteverzuimduur in het eerste jaar is bij hoveniers en groenvoorzieners gedaald, van 24,6 kalenderdagen naar 22,6 kalenderdagen. Ook daalde het ziekteverzuimpercentage van 3,9% in 2012 naar 3,4% in 2013.

Daarmee steekt de sector met een laag verzuim gunstig af ten opzichte het totaal van de groene sector (3,5%). Het blijft volgens Stigas echter belangrijk na te denken over oplossingen die helpen een werknemer gezond aan het werk te krijgen en houden. Dat voorkomt ook langdurig verzuim.

Zorgpunt
Dit is een extra zorgpunt voor de hovenierssector. In verhouding tot andere branches binnen de groene sector kunnen bij hoveniers en groenvoorzieners veel zieke werknemers niet meer (binnen 2 jaar) aan de slag bij de eigen of een andere werkgever.

Veel voorkomende klachten
De meest voorkomende klachten zijn klachten aan het bewegingsapparaat, de rug en psychische klachten. Aandacht voor voldoende beweging, afwisseling en veilige omgang met apparaten en machines blijft belangrijk.

In 2013 waren er meer ernstige bedrijfsongevallen met verzuim of blijvend letsel tot gevolg. Het is volgens Stigas van groot belang te investeren in veiligheid in en om het bedrijf.