Zintuigentuin op GGP wil sortiment verbreden

Op vakbeurs GrootGroenPlus (GGP) verrijst in oktober een zintuigentuin voor visueel gehandicapten. Doel is om aan te tonen dat met het reguliere sortiment, aangevuld met de bijzondere soorten van Lowgardens heel goed een speciale zorgtuin is aan te leggen.

In de zintuigentuin op GGP (2 t/m 4 oktober) zullen bezoekers het groenassortiment kunnen zien en beleven. Bijvoorbeeld planten voelen met je handen, geluiden horen – zoals een ruisende populier – en geuren ruiken.

Het sortiment verbreden
Peter Vanlaerhoven legt uit dat zijn kwekerij Lowgardens in dit project niet alleen bijzondere soorten wil toepassen maar vooral veel verschillende planten die een groot publiek zal aanspreken. „De diversiteit van het sortiment verbreden, dat is ons doel. Het sortiment wordt steeds schraler: het is broodnodig om de voordelen van een grotere plantdiversiteit onder de aandacht te brengen.’’

Welke soorten er precies te zullen zien, zijn Vanlaerhoven en Matthijssen nog aan het uitwerken. „We zitten nu nog volop in de voorbereidingen. In ieder geval nemen we alle lagen erin mee: vanaf de bouwvoor tot de bomen.’’ Lowgardens Nurseries wil in de zintuigentuin soorten presenteren die andere kwekers kunnen stimuleren om een breder sortiment te gaan kweken.

Meer plantbewustzijn
De bedoeling is ook om beleidsmedewerkers van gemeenten en provincies en landschapsarchitecten tot meer plantbewustzijn te inspireren. Het bedrijf deed al eerder ervaring op met zorgtuinen; het legde vorig jaar in het Belgische Rijkevorsel een zorgtuin aan voor zieken en dementerenden.

Binnen het ontwerp van de zintuigentuin komt een ruimte met zitplaatsen voor zo’n dertig personen en een groot tv-scherm. Hier kunnen workshops en lezingen plaatsvinden. Deze ruimte is ook door anderen te huren. In totaal beslaat de zintuigentuin inclusief zitruimte zo’n 360 m2.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties