Zonnepanelen vereisen aanscherping bomenbeleid

Gemeenten krijgen steeds vaker te maken met aanvragen om schaduwgevende bomen te kappen. Schaduw van bomen leidt namelijk tot rendementsverlies voor zonnepanelen. Diverse gemeenten scherpen daarom hun beleidsregels aan.

Veel mensen hebben de afgelopen jaren zonnepanelen op hun dak laten plaatsen. Vervolgens blijkt dat niet altijd het beoogde rendement wordt gehaald. Dit komt onder andere door schaduw van bomen.

Volgens Anton Dekker van de Dienst Openbare Ruimte van de gemeente Apeldoorn ligt de oorzaak vooral in onjuiste advisering. De schaduwgevende boom stond er immers al. Het bedrijf dat de panelen verkoopt en plaatst moet mogelijke schaduw van bomen, en ook schaduw in de toekomst, in zijn advies en productieprognose meenemen.

Hot item
Bomenjurist Bas Visser ervaart sinds twee jaar in zijn praktijk dat conflictsituaties tussen bomen en zonnepanelen een hot item zijn. Ofschoon het aantal aanvragen of verzoeken om bomen te kappen klein is, zien gemeenten zich genoodzaakt beleidsmaatregelen te nemen.

Lees het artikel over dit onderwerp in Tuin en Landschap 12