’Zorgen over toelating XenTari onterecht’

Afgelopen week twitterde een oplettende groenbeheerder dat de toelating van rupsenbestrijdingsmiddel XenTari op 30 april afloopt, juist wanneer het massaal tegen eikenprocessierups wordt ingezet. De zorgen zijn volgens leverancier Bayer onterecht.

Technisch adviseur Wes Janssen van Bayer: „De toelating wordt steeds voor tien jaar afgegeven en loopt nu inderdaad tot 30 april. Al zeven tot acht maanden geleden is een verzoek tot verlenging ingediend. We verwachten dat er binnen één of twee maanden verlengd wordt voor een periode van tien jaar.”

Zorgen of de verlenging op tijd komt heeft Janssen niet: „Als de verlenging niet op tijd rond is omdat het Ctgb vertraging ondervindt, wordt doorgaans de huidige registratie administratief verlengd totdat de herregistratie een feit is.”

Particuliere tuinen
In de aanvraag voor de nieuwe registratie is ook verzocht om deze te laten gelden voor particuliere tuinen, zodat daar ook mag worden gespoten.

De eerste eikenprocessierupsen zullen volgens het centraal meldpunt vermoedelijk tussen 25 en 27 maart uit hun ei kruipen. Vier tot vijf weken later begint de bestrijding.