Zwijndrecht past Integrale Beplantingsmethodiek Ruyten toe

Op bedrijventerrein Bakestein in Zwijndrecht zijn onlangs bomen geplant volgens de Integrale Beplantingsmethodiek Ruyten (IBR).

Het groencompensatie-project Bakestein wordt uitgevoerd door innoVIRENS. Om de verloren groene waarde binnen de gemeente zo snel mogelijk te compenseren is gekozen voor de Integrale Beplantingsmethodiek Ruyten (IBR). Behalve Zwijndrecht passen inmiddels meer gemeenten – ondere andere Heerlen en Amersfsoort – de IBR toe. Ook provincie Noord-Holland plantte onlangs bomen volgens deze methodiek

De ontwerper, beheerder en boomkweker werken binnen deze methode nauw met elkaar samen. De groeipotentie van het plantmateriaal wordt lokaal onderzocht en op basis hiervan worden de definitieve plantafstanden bepaald tussen de bomen en struiken. Zo kan het groen zich op een natuurlijke wijze ontwikkelen en hoeft er na de aanplant niet in de beplanting te worden gezaagd, gesnoeid of gerooid.

Ruyteninstituut
Deze methode is ontwikkeld door Frits Ruyten en getest in het Prins Bernhard Bos nabij Hoofddorp. Ruyten heeft onlangs het Ruyteninstituut opgericht, dat tot doel heeft ’de onvolkomenheden in de keten van ontwerp tot en met het gebruik van de groene ruimte op te heffen vanuit een onafhankelijke en wetenschappelijke invalshoek’.