100 ha glas aangesloten bij Rainlevelr tegen wateroverlast

Na een pilot van het Hoogheemraadschap van Delfland doen tien glastuinbouwbedrijven mee met Rainlevelr. Dit is een aflaatsysteem gericht op meer bergingscapaciteit om wateroverlast te voorkomen. Verder zitten er nog acht bedrijven in de opstartfase. Als deze bedrijven operationeel zijn, is er in totaal 100 hectare glas aangesloten.

Voorafgaand aan een zware bui krijgen deelnemers aan Rainlevelr per sms een verzoek om water af te laten. Of de kweker hieraan voldoet, bepaalt hij zelf. Op deze manier wordt tijdens hevige regenbuien voorkomen dat bedrijven en hun omgeving onder lopen. Dat dit nog steeds actueel is in glastuinbouwgebieden bewees de wateroverlast eind mei 2018.

Bij de bedrijven die meedoen zijn projectborden geplaatst. Delfland heeft de ambitie om de oppervlakte in 2019 te verdubbelen.

Volgens het waterschap heeft deelname ook een groot voordeel voor de kweker, namelijk dat hij inzicht krijgt in het actuele waterpeil van zijn bassin. Dat verloopt via een dashboard functie die geïnstalleerd wordt op de klimaatcomputer. De aansluitkosten zijn voor rekening van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Rainlevelr is een initiatief van het Hoogheemraadschap van Delfland, Gemeente Westland, LTO Glaskracht en Lans.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties