5 tot 10 miljoen euro verlies Royal FloraHolland

Royal FloraHolland schrijft over 2020 een verlies van 5 tot 10 miljoen euro. Dit verlies is veel kleiner dan de veiling in de beginperiode van de coronacrisis vreesde. De controle van de jaarcijfers over 2020 is nog niet helemaal afgerond.

David van Mechelen, CFO van Royal FloraHolland verklaart gezien de immense doordraai in maart van 2020 en de daaropvolgende enorme omzetdaling, te kunnen leven met dit resultaat. „De omvang van de aanvoer, die vorig jaar lager was, is van grote invloed op onze inkomsten.”

Van Mechelen sprak in april vorig jaar nog over een te verwachten verlies van vele tientallen miljoenen. „Er zijn diverse factoren die maakten dat een verlies van vele tientallen miljoenen is afgewend. Bijvoorbeeld het opengaan van de grenzen van goederentransport en het ondernemerschap binnen onze sector.”

David van Mechelen, foto Royal FloraHolland

Ook het Noodfonds bracht volgens Van Mechelen rust en continuïteit en droeg eraan bij dat kwekers bleven produceren. De markt herstelde zich zodoende snel. „Daarnaast heeft RFH binnen haar eigen organisatie stevige extra kostenbesparingen weten te realiseren, terwijl we zijn blijven investeren in strategische programma’s.”

De tweede helft van het jaar lagen de volumes nog op een iets lager niveau dan het jaar ervoor, maar de prijsvorming was zeer gunstig. Royal FloraHolland kwam op grond van de resultaatsontwikkeling uiteindelijk zelf niet in aanmerking voor de NOW-regeling(en) en het Sierteelt Noodfonds. Zodra de cijfers definitief zijn, maakt RFH deze bekend.

Door een statutenwijziging in 2015 slaat RFH de verliezen niet meer om over de leden, maar komen ze ten laste van de algemene reserve van RFH.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties